My Big Fat Greek Mac



Cocoa

Το σημαντικότερο πρόβλημα: το Firefox δεν είναι Cocoa πρόγραμμα! Είμαι σίγουρος ότι δεν σού διαφεύγει το γεγονός πως στο OSX υπάρχουν προγράμματα που είναι Cocoa και άλλα πού δεν είναι. Ενα πρόγραμμα Cocoa ξέρει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που τού δίνει το σύστημα και να επικοινωνήσει με άλλα Cocoa προγράμματα. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί αυτόματα όλες τις δυνατότητες που προστίθενται στο σύστημα, χωρίς καμιά ανάγκη για μετατροπές. Πιο συγκεκριμένα:

- Το Firefox δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το font engine (το πρόγραμμα που χειρίζεται τις γραμματοσειρές και την εμφάνισή τους) του OSX. Αποτέλεσμα, οι γραμματοσειρές δεν εμφανίζονται πάντα σωστά. Αλλη ζητάει η σελίδα, άλλη δείχνει το Firefox, απλά γιατί δεν μπορεί να επικοινωνήσει και να ζητήσει απ'το font engine τη σωστή. Το πρόβλημα αυτό εντείνεται, όταν ανακατεύονται οι γλώσσες. Για παράδειγμα, όταν έχει στη σελίδα Times, σε λατινικό όλα πάνε καλά αλλά μόλις πέσει χαρακτήρας από άλλο αλφάβητο, χάνει το μπούσουλα και τότε επεμβαίνει το σύστημα που στέλνει την default γραμματοσειρά, συνήθως Lucida. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο στο Firefox για OSX. Το Safari όπως συνεργάζεται απόλυτα με το font engine, δεν παρουσιάζει ποτέ παρόμοιο πρόβλημα.



- Πάλι από το font engine. To Firefox δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το font smoothing, με αποτέλεσμα, πολλά μεγέθη γράμματος, ειδικά τα πιο μικρά, να εμφανίζονται σπασμένα κάνοντας το διάβασμα κουραστικό. Στο Safari αυτό λειτουργεί άψογα και μάλιστα το πόσο smoothing κάνει ρυθμίζεται από το ίδιο το σύστημα για όλα τα προγράμματα και για τον τύπο της οθόνης που χρησιμοποιείς. Integration!



- To Firefox δεν μπορεί να διαβάσει τα hints που έχουν οι γραμματοσειρές με αποτέλεσμα σε πολλές τα γράμματα να χορεύουν και να κουτουλάνε μεταξύ τους!



- Μια και είμαστε ακόμη στα γράμματα, ένα άλλο εγγενές πρόβλημα που εμφανίζει το Firefox είναι ότι δεν σέβεται το μέγεθος γράμματος που ορίζει η σελίδα και εμφανίζει πολλές φορές, "ό,τι τού καπνίσει".



Το πρόβλημα έρχεται από την ατελή υποστήριξη του CSS. To Safari αντίθετα, όχι μόνο είναι 100% CSS compliant - είναι ο μόνος browser σε οποιοδήποτε σύστημα που είναι 100% CSS compliant - αλλά είναι και ο μόνος που είναι CSS 2.0 compliant! Κοίτα για παράδειγμα τις σκιές στους τίτλους (δεν ήξερες ότι έχουν σκιές οι τίτλοι;). Αν κάποιος θέλει να είναι σοβαρός CSS developer, πρώτα ξεκινάει από το πως είναι η σελίδα του στο Safari (κοίτα και στο W3C).



- Οταν μιλάμε για εμπειρία, για άνεση στη χρήση, για ευχαρίστηση (αυτό ζητάμε σε τελική ανάλυση, έτσι δεν είναι;), πρέπει να πάρουμε υπ'όψη μας όλα όσα πάνε μαζί, στη χρήση ενός προγράμματος. Και μετά θα φτάσουμε να μιλάμε για "απόλυτη εμπειρία".




Η συνέχεια στο Firefox & Safari IV
Πίσω στο Firefox & Safari II ή στην αρχή του Firefox & Safari

Σχόλια στην τελευταία σελίδα