My Big Fat Greek Mac



Πώς να ενεργοποιήσετε τα Ελληνικά - Μέρος 1ο


Πρώτα πρώτα, να πω ότι απευθύνομαι εδώ σε όλους τους Mac Users που έχουν Mac αγορασμένο εκτός Ελλάδας, ή που δεν μένουν καν στην Ελλάδα. Τα Mac που είναι αγορασμένα στην Ελλάδα, έχουν έτοιμα τα ελληνικά τους και κάποιες άλλες ιδιαιτερότητες σχετικά με τα Ελληνικά. Αλλά γι'αυτά θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.

Κατά τη γνώμη μου και έχοντας δει τη λύση που προτείνει η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, αν έχουμε ένα Mac όχι "ελληνικό", φτάνουμε με λίγο και εύκολο πείραγμα, να στήσουμε ένα αξιοπρεπέστατο, από άποψης ελληνικών, μηχάνημα και πολλές φορές καλύτερο κι απ το επίσημο.

Εξ'άλλου, αν έχετε όπως εγώ, την ατυχία να βρίσκεστε κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά απ'τη Στουρνάρα, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε το δρόμο που σάς προτείνω!

Με ρωτούν συχνά, "γίνεται να βάλω ελληνικά στο Μακ;" Η ακόμα, "μού στέλνουν mail στα ελληνικά και ενώ τα διαβάζω κανονικά, δεν μπορώ να απαντήσω, δεν έχει ελληνικά στο Μακ και αναγκάζομαι να γράφω φραγκοχιώτικα" (τα γνωστά και ως greeklish).

Ε λοιπόν, δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψεις ότι δεν έχει ελληνικά το Μακ (άντε, μπορεί και να υπάρχει). Το Μακ γεννήθηκε με τα ελληνικά μέσα του. Στην πραγματικότητα, με όλες σχεδόν τις γλώσσες! Τούρκικα, Ρώσικα, Κινέζικα, ό,τι θέλετε. Από τη στιγμή που το βγάζετε από το κουτί, όλα είναι μέσα. Οχι σαν το άλλο το απίθανο που για να τού βάλεις μια γλώσσα από τις ελάχιστες που του δίνουν μαζί, σού ζητάει τα CD-ROM και 9 στις 10 καταλήγει να μην σού κάνει και σωστά τη δουλειά. Μάκιντος πήρατε, αυτό το απλούστατο δεν θα κάνει; Αλοίμονο!

Στο μάθημά μας λοιπόν.

Σημείωση: σάς δείχνω εδώ τις εικόνες από ένα σύστημα που δουλεύει στα αγγλικά. Αν χρησιμοποιείτε ένα, σε άλλη γλώσσα, είναι πολύ εύκολο να βρείτε το δρόμο σας, τα κουμπιά και οι επιλογές είναι πάντα στο ίδιο σημείο.

Μια απλή ρύθμιση στο Σύστημα


1. Από το μενού Apple ανοιγούμε τις System Preferences



2. Στο ταμπλό των System Preferences που άνοιξε, βρίσκουμε το International.



3. Το επιλέγουμε και μάς φέρνει στο πανό του. Εχει τρια tabs: Language, Formats και Input Menu. Επιλέγουμε το τελευταίο. Εμφανίζεται. Σ'αυτό βρίσκουμε κάτω αριστερά την επιλογή "Show input menu in menu bar", που την τσεκάρουμε.



Αυτό έχει σαν συνέπεια να εμφανιστεί στην μπάρα των μενού, επάνω δεξιά, δίπλα στο ρολόι, ένα σημαιάκι, που πριν δεν υπήρχε.



Είναι ένα καινούριο μενού. Κανονικά δείχνει τη σημαία που αντιστοιχεί στη γλώσσα που χρησιμοποιεί το σύστημά μας.



4. Ξανά στο πανό των Prefs*/International. Κυλάμε τη λίστα με τις διάφορες γλώσσες που εμφανίζονται, μέχρι να βρούμε τα ελληνικά.
*prefs: συντομογραφία για το System Preferences, ή γενικά για όλες τις preferences που θα συναντούμε στα διάφορα προγράμματα που θα αναλύσουμε, από δω και μπρος.

Της Πατρίδος μου η Σημαία…


Βλέπουμε Greek και από κάτω Greek Polytonic. Αυτό το δεύτερο, αυτό με τον αρχαίο ναό, είναι για όταν έχουμε ειδικές ανάγκες και θέλουμε να γράψουμε ελληνικά με όλους τους τόνους και τα πνεύματα που υπήρχαν κάποτε στην ελληνική γλώσσα.



Πέρα απ'το αστείο, αν είστε λόγω δουλειάς ή σπουδών, στην πολυτονική γραφή, σύντομα θα δείτε γιατί στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχαν όλοι Μακ. Αντ'αυτού παιδεύονται με τα Windows, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Είπαμε: "Πάααρε ενα Macintosh®"!

Τσεκάρουμε λοιπόν τη μια ή τις δυο επιλογές ελληνικών. Πράγμα που κάνει να εμφανιστεί, στο μενού με το σημαιάκι και το σημαιάκι των ελληνικών. Ετσι, όταν γράφουμε και θέλουμε να περάσουμε από την ξένη γλώσσα στα ελληνικά ή το αντίστροφο, δεν έχουμε παρά να πάμε στο μενού και ν'αλλάξουμε σημαιάκι. Ετσι απλά!



5. Κλείνουμε τις Prefs από το μενού System Preferences/Quit* και πάμε να τεστάρουμε το καινούριο απόκτημά μας.

*καλή συνήθεια ν'αποκτήσουμε είναι να κλείνουμε τα προγράμματα από το menu/quit, δεν είναι Windows να κλείνουμε τα παράθυρα!

Ωρα για δράση!


6. Ανοίγουμε το TextEdit. Είτε απ'το Dock, ή αν δεν είναι εκεί, ανοίγουμε το ντοσιέ Applications και το βρίσκουμε μέσα. Σ'αυτή τη φάση, αποφύγετε ν'ανοίξετε το Super-Duper γκαγκάν υπερσοφιστικέ επεξεργαστή κειμένου που έχετε, μόνο να σας μπερδέψει θα καταφέρει. Πάρτε τον αέρα του διπλού πληκτρολόγιου σε κάτι απλό. Και το καλύτερο είναι το TextEdit! Αμα κάτι που έχει να κάνει με το γράψιμο των ελληνικών, δεν γίνεται στο TextEdit, δεν γίνεται πουθενά. Μάθετε λοιπόν εδώ και μετά παίζετε με ό,τι θέλετε.



Ωραία και τώρα, πού θα βρω στο πληκτρολόγιο τα ελληνικά; Ε καλά, μην τα θέλετε όλα από την πρώτη μέρα! Στο άλλο μάθημα θα σάς δείξω πού είναι όλα αυτά και ένα δυο ακόμα κόλπα. Μέχρι τότε, καλή δουλειά ευτυχισμένοι Mac Users!

Εσείς τι λέτε; -

Επόμενο μάθημα: Πού είναι οι ελληνικοί χαρακτήρες >

Technorati Tags: , , , , , , ,

buzz my big fat greek mac!