My Big Fat Greek Mac



Ελληνικά στο Μακ - Μέρος 2ο


Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο να ενεργοποιήσουμε τα ελληνικά στο Μάκιντος. Ελπίζω να είχατε το χρόνο να παίξετε λίγο με τις νέες ρυθμίσεις, ακόμα και να προχωρήσετε λίγο παραπάνω, από μόνοι σας. Ας δούμε σήμερα τη συνέχεια.

Πού είναι οι ελληνικοί χαρακτήρες στο κλαβιέ μου;


Στα ελληνικά χρησιμοποιούμε διάφορες ορολογίες για πολλά πράγματα. Ετσι, ανάλογα με την εποχή, έχουν καθιερωθεί και άλλες ονομασίες. Ευτυχώς η γλώσσα μας είναι τόσο ανοιχτή, που ενσωματώνει με την μεγαλύτερη ευκολία όλες αυτές τις λέξεις έτσι, που μετά από λίγο καιρό να μην ακούγονται καθόλου ξένης προέλευσης. Στην προκειμένη περίπτωση πρώτα μπήκε στα ελληνικά ο όρος κλαβιέ (από τα γαλλικά), αργότερα επινοήσαμε τον όρο πληκτρολόγιο και τελευταία προσθέσαμε και το αγγλικό keyboard (κήμπορντ), αν κι αυτό είναι ακόμα δόκιμος όρος. Στη δουλειά μας λοιπόν.



Μόλις γυρίσουμε το κλαβιέ από την ξένη γλώσσα στα ελληνικά (θυμάστε πώς, από το μενού με το σημαιάκι, πάνω δεξιά), αμέσως αρχίζουμε και γράφουμε με ελληνικούς χαρακτήρες. Πού είναι; Δεν θα κάτσω να σάς κάνω σχέδια και πίνακες, υπάρχει κιόλας στο σύστημα ο "χάρτης" του ελληνικού πληκτρολόγιου. Αλλά για να τον δούμε, πρέπει πρώτα να τον ενεργοποιήσουμε. Το σύστημα για οικονομία αλλά και ευχρηστία, δεν τον εμφανίζει εξ αρχής. Θεωρεί ότι ο χρήστης είναι μονόγλωσσος. Δεν φαντάζονται βλέπετε ότι θα πέσουν πάνω στον δίγλωσσο Ελληνα πελάτη! Τέλος πάντων, τους συγχωρούμε!

Για να ενεργοποιήσουμε λοιπόν την εμφάνιση του χάρτη των ελληνικών χαρακτήρων, ξεκινάμε από τις ρυθμίσεις του συστήματος (System Preferences).

1. Από το μενού Apple ανοιγούμε τις System Preferences



2. Στο ταμπλό των System Preferences που άνοιξε, βρίσκουμε το International.



3. Το επιλέγουμε και μάς φέρνει στο πανό του. Εχει τρια tabs: Language, Formats και Input Menu. Επιλέγουμε το τελευταίο.



Στο πάνω μέρος της λίστας που εμφανίζεται, τσεκάρουμε το "Keyboard Viewer". Και κλείνουμε τις Prefs.

Το Μακ έχει ελληνικό πληκτρολόγιο!


Στο μενού με το σημαιάκι - το "input menu", εμφανίστηκε τώρα μια νέα επιλογή. Το "Show Keyboard Viewer".



Αν την επιλέξουμε, έχουμε μπροστά μας ένα νέο πανώ που εμφανίζεται. Ειναι στην ουσία, μια εικόνα που παριστάνει το πληκτρολόγιό μας.



Ανάλογα με το μοντέλο του Μακ που έχουμε, η εικόνα διαφέρει. Προσαρμόζεται ακριβώς στο κλαβιέ μας. (οι μικρολεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά).
Εχουμε λοιπόν ένα πλήρη χάρτη του ποιον χαρακτήρα πέρνουμε χτυπώντας κάθε πλήκτρο.
Ωραία, θα πείτε, αλλά πού είναι τα ελλένικος; Μπάστα! Στο μενού με το σημαιάκι, έχει ένα… "Greek".



Το επιλέγουμε. Και ως εκ θαύματος (τατάααμ)…



Αλφα, βήτα, γάμμα, δέλτα… (όλα τα βιβλία φέρτα)! Ετσι απλά!

Από το μενού με το σημαιάκι επιλέγουμε τα ελληνικά ή ξαναγυρίζουμε στην ξένη γλώσσα που χρησιμοποιούμε συνήθως. Και τανάπαλιν. Αυτό το βιολί θα γίνεται κάθε φορά που θα θέλουμε ν'άλλάξουμε γλώσσα γραφής. Παρατηρήστε ότι, η διάταξη αυτού του ελληνικού πληκτρολόγιου μοιάζει πολύ με του ξενόγλωσσου QWERTY. Πράγματι, όσοι χαρακτήρες είναι οπτικά όμοιοι με τους λατινικούς, κατοικούν λογικά στο ίδιο πλήκτρο. Ετσι έχουμε το όμικρον, για παράδειγμα στη θέση του λατινικού "o", το έψιλον στη θέση του "e" ακόμη και το ήτα στη θέση του "h". Μερικοί μόνο που δεν ΄έχουν αντίστοιχο βρίσκονται σε κάπως "λογικές" θέσεις, όπως το ωμέγα στο "v" ή το ξι στο "j".
Παρατηρήστε το και μόνοι σας.

Και τα κεφαλαία;


Οπως είδατε, στην προηγούμενη εικόνα υπάρχουν μόνο τα πεζά (τα μικρά). Τα κεφαλαία πρέπει να τα βρούμε χρησιμοποιώντας ένα πλήκτρο "modifier", ας πούμε μετατροπέα. Αυτό είναι το shift (από την εποχή της γραφομηχανής, όπου shift ήταν ένα πλήκτρο που μετατόπιζε όλο το καρότσι της μηχανής προς τα πάνω, για να φέρει τη γραμμή της γραφής αντιμέτωπη με τα σφυριά των κεφαλαίων).



Οταν πιέζουμε ένα modifier , βλέπουμε την εικόνα του να γκριζάρει, πάνω στο εικονικό κλαβιέ. Αυτό γίνεται για να μάς δείξει ότι είμαστε σε μια κατάσταση προσωρινής μετατροπής του κλαβιέ και ότι άλλα από τα συνηθισμένα συμβαίνουν τώρα.
Παρατηρήστε ότι, όσο έχουμε πατημένο το shift, στο χάρτη εμφανίζονται τα κεφαλαία. Μόλις το ελευθερώσουμε, ξαναγυρνούν τα πεζά. Γράφοντας, όταν χρειαζόμαστε ένα κεφαλαίο, πατάμε το shift και χωρίς να το αφήσουμε, πατάμε το χαρακτήρα που θέλουμε να βγεί σε κεφαλαίο. Μετά ελευθερώνουμε το shift και συνεχίζουμε, γράφοντας με πεζά.

Και οι τόνοι;


Προσέξατε στην εικόνα του χάρτη, ένα πλήκτρο που είναι με κιτρινο χρώμα;



Είναι κι αυτό ένας modifier. Η δουλειά του είναι να ενεργοποιεί - στιγμιαία - τους τονισμένους χαρακτήρες.
Λειτουργεί λίγο διαφορετικά από το shift. Μόλις το πατήσουμε μια φορά - δεν χρειάζεται να το κρατάμε πατημένο - "ξυπνάει" τους χαρακτήρες που μπορούν να παίρνουν τόνο. Εμφανίζονται στις ίδιες θέσεις με τους αντίστοιχους άτονους. Τούς σημειώνω εδώ με βελάκια.



Το κλαβιέ τώρα μάς περιμένει να πατήσουμε έναν από τους τονιζόμενους χαρακτήρες. Αμέσως μετά, ξεμπλοκάρει τους τονιζόμενους και ξαναγυρνάει στους άτονους για τη συνέχεια. Ετσι καταφέρνουμε να παρεμβάλουμε τονισμένους χαρακτήρες στο κείμενό μας. Για μια ακόμη φορά, χρειάζεται μια ώρα για να περιγράψουμε τη διαδικασία, και κλάσματα δευτερολέπτου για να την ολοκληρώσουμε. Μετά από λίγη εξάσκηση, θα δείτε ότι ούτε το καταλαβαίνετε, για πότε κάνετε όλη αυτή τη μανούβρα για να βάλετε τόνους. Οχι πια άτονα κείμενα!

Εμπρός λοιπόν στην άσκησή μας. Οποιος (ή όποια) φτάσει πρώτος τις χίλιες λέξεις, μπαίνει στο Hall of Fame! (και όχι ζαβολιές, ε;).

Αυτά για σήμερα και μέχρι την επόμενη φορά, καλή δουλειά ευτυχισμένοι Mac Users!

Εσείς τι λέτε; -

< Προηγούμενο μάθημα: Πώς να ενεργοποιήσετε τα Ελληνικά


Technorati Tags: , , , , , , ,